Egy boldog párkapcsolat nem szerencse kérdése

Egy párkapcsolat annyiféleképpen lehet jó, ahányfélék vagyunk. De az tény, hogy a működő kapcsolatokban a felek önértékelése a helyén van. 

Ezzel az írással nemcsak egy látásmódot szeretnék megosztani veled, hanem olyan gyakorlati tippeket is adok, melyek könnyedén használhatók és gyorsan vezetnek eredményre.

Egy harmonikusan működő kapcsolat feltétele az önszeretet és az önértékelés. De ha magunkat nem vagyunk képesek szeretni, az nemcsak a párkapcsolatunkra és az összes társadalmi kapcsolatunkra van nem kívánt hatással, hanem az életünk minden területén érezni fogjuk ezt a hatást. 

A legfontosabb párkapcsolat az önmagunkkal való kapcsolat.

Szinte mindannyian ugyanazokkal a nehézségekkel küzdünk, ugyanazok a fájdalmaink, a sérüléseink, a sebeink, csak az út különbözik, amin végül eljutunk az önelutasításhoz. Talán a te életedben is gyakoriak a súrlódások, a harcok, sok mindenért kell megküzdened és egyre inkább veszítesz az energiádból és a lelkesedésedből. Valószínűleg nem is gondolsz arra, hogy mindez önmagad elutasításából fakad.  

Sokan a teljesítmény bűvkörétől várják a szeretet. Karriert építenek ki, küzdenek a hatalomért, a pénzért, a státuszért, vagy a like-okért a közösségi oldalakon tudat alatt elismerést remélve. Ennek a buktatója az, hogy ha egyszer belemerülünk a szeretet kicsikarásának játszmájába, egy olyan mókuskerékben találjuk magunkat, ami függővé tesz a környezetünk elismerésétől. 

Ez a párkapcsolatainkban is felfedezhető lesz. Olyan párt keresünk, „aki majd boldoggá tesz”. Tudat alatti igény, hogy a másik szeressen és elfogadjon. Az elismerésre alapozott párkapcsolatban aztán teljesen feladjuk magunkat és végül áldozattá válunk. Erőn felül teszünk meg mindent a másiknak a saját igényeinket és vágyainkat háttérbe szorítva –, ha egyáltalán felismertük azokat –, hogy elismeréshez jussunk, és megkapjuk azt, amit önmagunknak nem tudunk megadni: a figyelmet, a törődést, az elismerést, tehát a szeretetet.  

De kik vagyunk mások elismerése nélkül?

Ennek a kérdésnek a megválaszolására ösztönöz minden konfliktus, krízis, fájdalmas tapasztalás és betegség. 

Ha egyszer felismerjük azt, hogy egy életen át hiábavalóan keressük kívül, amit csak magadunkban találhatunk meg, nevezetesen a szeretetet, elcsitulnak a nagy hullámok és a harcok az életünkben, mert rájövünk, ráérzünk, hogy amire vágyunk, csak magunknak adhatjuk meg. 

Ha egyszer felismerjük, hogy a környezetünk véleményével azonosítottuk magunkat, és azt hittük, hogy azok vagyunk, akinek mások látnak, akkor elönt a megkönnyebbülés érzése és el tudjuk engedni a szerepeink igényelte viselkedést, hozzáállást, cselekedeteket.

Ha egyszer felismerjük, hogy csakis magunknak kell megfelelnünk, kizárólag nekünk kell, hogy jó legyen, ahogyan élünk, amilyen ruhát hordunk, amivel foglalkozunk, és csak a saját elismerés számít, lehull rólunk a megfelelés kényszerének terhe és felszabadulunk.  

Ez talán a leghosszabb út, amin mindannyian kivétel nélkül végig megyünk az életben. 

Hogyan fejlesztheted az önértékelésed, amiből aztán majd kialakul a szeretet? 

A válasz nagyon egyszerű: fogadd el magad olyannak, amilyen vagy. Erre én is ugyanúgy reagáltam annak idején, ahogyan most valószínűleg te, jó, de hogyan? 

A többség áldozatszerepbe bújik, nyavajog és szenved, miközben azt hangoztatja, hogy az élet ellene van, senki nem fogadja el, és folyamatosan a kudarcaira fókuszál. Az életet nehézségként éli meg, mert azt hiszi, hogy ő a környezete meghatározásának a „terméke”. 

Önmagad elfogadása egy tudatos döntés. 

Sokaknak él egy kép a fejében arról, hogy milyennek kellene lenniük. Fogadd el, hogy soha nem leszel a magadról kialakított ideális képpel egyenlő. Ezt a képet a szülők és a felmenők rajzolták meg, és ahogy teltek az évek, a külvilág, az iskolák, a munkahely, a média stb. színezték ki. Hasonlítsd össze ezt az idealizált képet a jelenlegi valóságoddal. Egyezik vagy mérföldnyire vannak egymástól? A legjobb, amit tehetsz a szereteted megélésének érdekében, ha az elvárásaidat elfelejted. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy add fel a vágyaidat, hanem azt, hogy nem kell valamilyenné válnod ahhoz, hogy boldog lehess és szeresd magad. Például azon rugózni, hogy 3 kilót híztál, fölösleges. 63 kg-osan ugyanúgy megélheted a boldogságod, mint 60 kg-osan. Nem ettől függ. A szeretetet meg tudod élni függetlenül a kinézettől, teljesítménytől vagy bármilyen elvárástól. 

Hogy ez könnyedén menjen és az elméd ne csapjon be és húzzon vissza újra és újra, két segítséget adok, amiket napi szinten bárhol és bármikor alkalmazni tudsz: 

  1. Élj út, hogy már szereted magad

Ha olyan élethelyzetbe kerülsz, amiben nem tudsz dönteni, nem tudod, mit válaszolj, hogyan cselekedj, tedd fel magadnak azt a kérdést, hogy: hogyan döntenénk/válaszolnék/cselekednék, ha szeretném magam? Az adott helyzethez képest tedd fel a kérdést. Ez a megfogalmazás a tudatalattid számára fontos. Például mielőtt elragadna az öngyűlölet hulláma, mert túl kövérnek, túl soványnak, túl magasnak, túl alacsonynak tartod magad és szerinted ezért nem áll jól a nadrág, akkor mielőtt teljesen kiborulnál, állj meg, hunyd be a szemed és mondd ki hangosan: STOP és láss is magad előtt egy piros STOP táblát. Ez szintén a tudatalattid számára fontos. Azzal, hogy kimondod, hogy STOP, leállítod a benned feltörni készülő vulkánt. Ezután fordulj el jobbra 90 fokban, végy egy mély lélegeztet és mondd ki magadnak, hogy: ezek az érzések, amiket most megélek magammal kapcsolatban, nem vezetnek el a célomhoz, ezért nem táplálom őket tovább. Majd fordulj el balra, a mostani pozíciódhoz képest 180 fokban, érezd, hogy megnyugszol, húzd ki magad, érezd az elégedettséget, légy büszke a testedre, ismerd el magad és érezz szeretetet magad iránt. (Ez a kezdetekben nem lesz könnyű, de légy türelmes, működik). Ezután fordulj vissza a kiinduló pozícióba, nyisd ki a szemed és a magad iránt érzett kellemes érzésekkel és egy egyenes testtartással menj tovább. Ez a folyamat a tudatalattira hat és onnan indít el pozitív változásokat. Minden olyan esetben alkalmazhatod, amikor kibillensz az egyensúlyodból, ha negatív érzések törnek elő belőled, a fent leírt példát bármilyen szituációra át lehet írni. (Ezzel a technikával régi beidegződéseket, automatizmusokat, viselkedési mintákat tudsz feloldani, a Kahi Life Coach tanfolyamon részletesen tanulunk róla, a blog felülete nem alkalmas a részletesebb kifejtésére).

2. Légy őszinte magaddal:

Könnyű magad szeretni és elfogadni, ha minden sikerül és az életed a legnagyobb rendben van. De mi van akkor, ha kudarc ér, ha éppen nem jön össze valami vagy hülyeséget csináltál? Figyeld meg napi szinten, hogy hol készíted ki magad, milyen helyzetekben alacsonyítod le magad, milyen hangnemű belső párbeszédet folytatsz, mely helyzetekben mondanál inkább nemet az igen helyett, hol van az önértékelésed határa.

Ha például valami nem sikerült és olyan gondolatokat forgatsz a fejedben, hogy micsoda egy balfék vagy, már megint elrontottad, te erre nem is vagy képes, totál hülye vagy hozzá, akkor a fent leírt STOP-tábla metódusnak megint jó hasznát veszed. 

Ha olyan típus vagy, aki nem tud nemet mondani, akkor gyakorold. Mondj tudatosan nemet, ha belül úgy érzed, hogy EZT NEM! Mivel eddig a kényelmesebb „megoldást” választottad, és igent mondtál egy kényelmetlen helyezt elkerülését remélve, nemet mondani a saját magad melletti kiállás érdekében gyakorolni kell. 

Ha úgy érzed, hogy sok minden nem jár neked, mert nem érdemled meg, figyelj erre tudatosan és fordítsd át magadban az elutasítást. Bármit megérdemelsz csupán azért, mert létezel, mert vágysz rá. Nem kell teljesítményhez kötni, hogy valami a tiéd legyen. 

Ha több szabadidőt szeretnél, változtasd ezt valósággá, ha egy bizonyos munkára vágysz, tegyél érte, észre fogod venni, hogy minél inkább magad mellé állsz, minél inkább azt teszed, amire vágysz, és nem a külvilágnak való megfelelésből cselekszel, annál inkább felfedezed a saját értékeidet és egyszer csak előtör belőled a szeretet 🙂 Ezután már automatikusan fogod magadhoz vonzani azt a társat, aki TÉGED szeret és nem azt a szerepet, amit játszottál. Az életed és a társas kapcsolataid harmonikussá válnak és egyszerűen boldog és elégedett leszel. 

Írd meg kommentben a tapasztalataidat, megéléseidet, kíváncsian várom.

Szeretettel, Melinda 

Hozzászólok

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük