Kinek az életét éled? – avagy ami a gerincproblémák mögött állhat

Tudtad, hogy az emberek 70-%-ának mozgásrendszeri problémája van és a leggyakrabban előforduló testi tünetek a hátat és a derekat érintik? 30%-uk olyan súlyos fájdalmakat él át, hogy a felkelés utáni első lépéseket alig tudják megtenni. 

Megdöbbentő, hogy azon országok népeire, ahol a civilizáció elmaradott, lényegesen kevesebb vagy szinte semmilyen hát- és mozgásrendszeri probléma nem jellemző, mint a civilizált országokra, ahol a technikai fejlettség szintje magas és jólétben élnek az emberek.

Miért van az, hogy a modern társadalmakban élők nagyobb valószínűséggel szenvednek hát- és gerincproblémáktól, mint azok, akiknek nehezebb az életük és fizikailag is több megterhelésnek vannak kitéve? Köze lehet ennek az érzelmi stresszhez? 

Az esetek 90%-ánál az okok gyermekkorra vezethetők vissza. Az életünk első 15 hónapjában megélt tapasztalatainkat a gerinc végén lévő 4-5 csigolyában, a farokcsontban raktározzuk el. Életünk e korai szakaszában holisztikusan fogjuk fel a világot. Ekkor még nem fejődött ki az egónk. Mivel nincs kapcsolatunk az ÉN-nel, ezen életszakaszunkban a tükörképünkkel egy másik gyermeket azonosítunk, nem önmagunkat. A 15 hónap alatt történt megterheléseket és feszültségeket valóságként rögzítjük magunkban. Ez idő alatt többet és gyorsabban tanulunk az életről, mint a rákövetkező 25 évben. 

A körülöttünk lévő világot elsősorban a tudatalatti érzékeinkkel fogjuk fel: a szagláson, az ízlelésen és az intuitív érzékelésen keresztül. A tudatos érzékelés: az érzés, a hallás és a látás, alárendelt szerepet játszanak ebben az életszakaszban. 

Így határozzák meg az ezen korai szakaszban átélt érzelmi élmények a későbbi betegségek okait. A környezetünk által vésődik belénk, hogy az élet milyen lesz számunkra, és ezt a civilizált társadalmakban jórészt a teljesítmény, a jövedelmezőség és a nélkülözés hatja át. Egyre távolabb kerülünk a természetes élettől és a nagy egész biológiai ritmusától. Nagyon korán válunk teljesítményorientálttá. Ahogy növekszünk, érzékeljük a szüleink, nagyszüleink, a barátok és a társadalom terheit. Ezek a terhek alakítják a gerincoszlopunk alsó szakaszát, a farokcsontot, ami életünk kormányrúdjaként meghatározza számunkra az irányt. A 15. hónap és a 7. életév között alakul ki a keresztcsont, amit az életünk hajójaként nevezhetünk. A legtöbb gerincbetegségben szenvedő ember a hajója felépítéséhez a másoknak való megfelelést használta, arra kevés figyelmet fordítva, hogy neki mi a jó, ő mit szeretne. 

Hogyha az életed egy szélmalomharc, vagy ha hasonló élethelyzeteket élsz át újra és újra, akkor érdemes a farok- és keresztcsonti lenyomataidat megfigyelni. Ez a hitrendszerek és a téged működtető ideológiák, minták felismerését jelenti. 

A mindennapjainkban úgy működünk, mint egy keljfeljancsi. Mindig felállunk a harc közben, amit a terveink, ötleteink, vízióink megvalósításáért folytatunk. De küzdelem az életünk. 

Ha a gyerekkorodban azt tanultad, hogy semmi sincs ingyen, hogy keményen meg kell dolgoznod mindenért, hogy kedvesnek és jónak kell lenned ahhoz, hogy szeressenek, akkor ez valószínűleg mélyen lehorgonyzott benned és erősen meghatározza, hogy hogyan éled az életed. 

A civilizált nevelési módszereinkkel meghajlítjuk a gyerekeinket, és olyasmiket tanítunk nekik, amikre nekünk sem volt soha szükségünk, és aminek semmi köze egy természetes élethez. Az iskolarendszerek azt sulykolják a gyerekeknek, hogy legyenek jók és kedvesek, ennek ellenére ők egyre erőszakosabbak. Ismerik a menő márkák logóit, de fogalmuk sincs arról, hogy melyik fának mi a termése. Sok fiatal irányvesztett és reménytelen, túlterhelt és csak funkcionál az élet helyett. Olyan utakon járnak, amik ellentétesek a természeti törvényekkel. Így válik a gerincük is egyre hajlottabbá, mint ők maguk belülről. 

Ha te is gerinc-, hát, vagy derékproblémáktól szenvedsz, figyeld meg, hogyan éled az életed. Találd meg azokat a területeket, ahol feladod magad és megfelelésből cselekszel. Találd meg azokat a hitrendszereket, átvett mintkákat, amik nem segítenek már téged és alakítsd ki a saját hited szerinti életet. Élj úgy, ahogyan neked jó. Vállalj felelősséget az életedért. 

Szeretettel, Tom Peter 

(Tom Peter Rietdorf a Szellemi gerinchelyreállítás módszerével már több ezer embernek segített sikeresen feldolgozni a régi mintáit és hitrendszereit, ezáltal képessé váltak fizikailag és mentálisan is az egészséges életre. A szerk.) 

Hozzászólok

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük