Kitűzni és elérni a célokat

A tavalyi év értékelése már mögöttünk van, új kezdetek, víziók és célok, rendszerezés és tervezés állnak előttünk. 

Tervezzünk, de hogyan? 

Mindannyian megéltük már, hogy a sok tervből az év végén alig-alig valósult meg valami. Pedig akartuk, hogy sikerüljön, tettünk is érte, mégsem jött össze… Amikor tervet készítünk, többnyire túlbecsüljük azt, amit naponta, hetente, havonta vagy éves szinten meg tudunk tenni a céljainkért. És ha már célokról van szó, az már egy óriási lépés, ha célokat, terveket fogalmazunk meg, és nem csak vágyakozunk egy jobb jövő után.

Mi a különbség a vágyakozás és egy terv között? 

Az újévi fogadalmaink szemléltetik leginkább a vágy és a remény kategóriát. Ezek általában érzelmektől felfűtöttek és rövid ideig tartó lelkesedést és még kevesebb kitartást hoznak magukkal. Tipikusan ilyen a fogyás elhatározása. Jövőre leadok 25 kilót. Vagy amikor egy másik, sikeres emberhez hasonlítva magunkat elhatározzuk, hogy jövőre mi is karriert futunk be. A baj csak az, hogy a kívánság mögött nem áll stratégia, nem áll terv. Csupán egy valami utáni vágyakozásból született remény, ami nem hoz eredményt. Egy jó terv ezzel szemben realisztikus és teljesíthető. 

Hogyan is néz ki egy teljesíthető éves terv? 

Reális, elérhető célokat tűzzünk magunk elé. De mégis olyanokat, amik kihívást jelentenek, amik által fejlődni, növekedni tudunk, de megmarad a teljesíthetőség szintjén. Nagyobb célt kell kitűznünk annál, mint amit a mostani szintünkön el tudunk érni. Legyen kihívás a számunkra. Egy olyan kihívás, ami jólesően motivál és nem a túlterheltség érzetét kelti.

Hogyan határozzuk meg a céljainkat?

Amikor célokat határozunk meg az aktuális évre, érdemes reflektálással kezdeni. Milyen volt neked 2020? Most nem a külső körülményekre, a vírusra vagy a lock down-ra gondolok, hanem hogy nálad személy szerint mi volt jó és rossz. Mely céljaidat érted el, és melyeket nem? Találkoztál-e olyan emberekkel, akik pozitívumot hoztak az életedbe? Milyen érzéseid vannak mindazzal kapcsolatban, amit megtettél? Ez lehet, hogy lényegtelen lépésnek tűnik, de megéri összeállítani egy listát a pozitív és a negatív hatásokról, mert ha ez a visszatekintés jól sikerül, meglátod, hogy mik azok a pontok, amik miatt nem érted el a céljaidat, és ezek között észre vehetsz olyan hitrendszereket és szemléletmódokat is, amik visszatartanak, gátolnak. Ezért van szükség az önvizsgálatra. Ha meglátod, hogy mi az, ami megállja a helyét az életedben, az közelebb visz önmagad megismeréséhez is. Tudni fogod, hogy mi az, amin változtatnod kell, hol kell erősödnöd, fejlődnöd, és így lesz a kezedben a megoldás, ami aztán elvisz a célodhoz. Egyébként a hitrendszerek, a téged visszatartó szokások, a szüleidtől átvett, téged az életben nem segítő minták feldolgozásában hatékonyan és gyorsan segíthet Tom Peter Médiumitás tanfolyama. 🙂

Írd le azt is, hogy miért változz! 

Miért változzak? Mi az a cél vagy célok, amik miatt 2021-ben változni akarok? Sokaknak vannak céljaik, kedvük is van hozzá, tudják, hogy mit szeretnének létrehozni, de mégsem érkeznek el arra a pontra, hogy tegyenek is érte, egészen addig, amíg nincsenek rákényszerítve, hogy cselekedjenek. Ez a jól ismert komfortzóna ajándéka 🙂 Amiből csak a muszáj segít ki bennünket. Tegyük fel, hogy emberekkel szeretnél foglalkozni és a fő célod az idén, hogy praxist nyiss. Elvégzel egy tanfolyamot. Majd még egyet. Könyveket olvasol a témában. Beszélsz egy vagy több coach-csal, szakemberrel. De ennél közelebb nem jutsz a célodhoz, nem teszel lépéseket az „üzlet” megnyitásához. 

Mi a megoldás? 

A komfortzóna elhagyása. Mert csupán ez az, ami visszatart. Ezért is fontos ezt a pontot jól átgondolni, mi az, amiért változzak? Ismersz biztos olyan élettörténeteket, amikben miután az egyén anyagilag tönkrement, elhagyta a családja, semmilye nem maradt, képes volt önerőből kimászni a gödörből és sikerre vinni az életét. Ha elegendő súlyú a nyomás rajtad, akkor habozás nélkül meg fogod tenni, amit meg kell. Tudni fogod, hogy mit tegyél. De ezt az állapotot nem muszáj megvárnod. Tudatossággal és már egy kicsike változással nagy eredményeket érhetsz el. 

Ha ezzel megvagy, a következő pont a rendelkezésedre álló tartalékok és erőforrások számbavétele. Nem anyagi erőforrásokra gondolok, hanem apróságokra: mennyi időd van naponta a céljaid megvalósítására? Mennyi energiád van rá? Mit tudsz megtenni azért, hogy közelebb kerülj a céljaidhoz? Mennyi szabadidőt tudsz elkülöníteni, amit a céljaidba invesztálsz? Van-e helyed, irodád, szobád, ahová vissza tudsz vonulni és csak a prioritásokkal foglalkozni? Ez a felsorolás a végtelenségig bővíthető a te személyes céljaid függvényében. Át kell gondolnod, mik azok a lépések, teendők, változtatások, személyes változások, amik a te saját céljaid eléréséhez szükségesek. Milyen eszközök vannak már most a kezedben, és melyek megszerzésére van még szükséged?

A konkrét célok meghatározása a következő lényeges pont: mely célokat akarom elérni ebben az évben? A siker érdekében 3 nagy célnál többet nem érdemes meghatározni. Vegyük példaként ezt a hármat: kapcsolat, jólét, egészség. A 3 közül válassz ki 1 fő célt. Ennek lesz prioritása. Legyen a példánkban az egészség a fő cél az idén. Most írd az egészség alá az alcélokat, amik elvisznek a végcélhoz. Például: lefogyok 15 kilót, őszre top formában leszek, 1 év múlva az álomsúllyal és az álomformával rendelkezem. Az ehhez szükséges lépéseket és teendőket aztán bontsd le havi, heti, majd napi szintre. 

Ott van még e fő cél mellett a kapcsolat és a jólét célok is. Ezek alá is sorold fel, hogy mi az, amit meg tudsz tenni értük. Mi fér bele. Például, ha párt szeretnél találni, akkor írd alá, hogy mennyi időt és energiát tudsz a párkeresésére fordítani és ez mit jelent időben, havi és heti lebontásban. Napi szinten ezzel már nem tudsz foglalkozni, de heti 1 találka például még belefér. Ne feledd, az egészségnek van prioritása ebben az évben és ott van még a jólét is. Ha a jólét megteremtése érdekében el akarod hagyni a munkahelyed, hogy magánvállalkozóként folytasd tovább és 3x annyit keress havonta, mint most, akkor nem fogsz tudni naponta randira menni és mellette még 2,5 órát sportolni. Ezért 3 célnál többet 1 prioritással nem érdemes betervezni

A következő lényeges pont a feloszthatóság. Azt mondani például, hogy az év végéig milliomos leszek, ez megint a vágy és a reménykedés kategória. Nem áll mögötte terv. Ha még adósságod is van és soha nem sikerült anyagilag egyről a kettőre jutni, akkor el fogsz úszni. Ha fogalmad sincs arról, hogy hogyan éred el a célod, az nem cél. Konkrétan kell tudnod, hogy milyen lépések vezetnek a célodhoz. Ezek itt, amiket leírtam, éves célok. Feloszthatók kellenek, hogy legyenek. Ha nem tudod, hogy mit kell tenned naponta azért, hogy a heti céljaid elérd, nem fogod tudni a havi céljaidat sem teljesíteni és akkor az éves célod sem fog összejönni. Ez a titka az egésznek, és ezen szokott elbukni a tervezés, hogy nem bontjuk le napi szintre a részletekig, amiből aztán felépül és összeáll az egész.

Írd meg az év végén kommentben, hogy sikerült-e, várom!

Szeretettel, Melinda

Hozzászólok

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük